fbpx

Veelgestelde vragen over cryotherapie beantwoord!

cryotherapie

Vandaag de dag is cryotherapie steeds populairder. Steeds meer mensen zijn ermee bekend en vinden hun weg naar deze behandelmethode. Ondanks dat bestaan er ook nog veel onduidelijkheden over, want hoe werkt het nu precies? En kan iedereen er gebruik van maken? Deze en meer veelgestelde vragen zie je hier beantwoord!

Hoe werkt cryotherapie?

Lichaamsvet bestaat uit verschillende lagen. De onderste laag die dicht op de spieren zit, kun je gemakkelijk verliezen door een gezond dieet en beweging. De laag daarboven, vlak onder de huid, is slecht doorbloed en daardoor een stuk hardnekkiger. Hierdoor kun je bovendien last krijgen van cellulitis. De cryotherapie middels Cryo21 werkt door met een behandelkop de huid en onderliggende vetcellen gecontroleerd afkoelt. De vetcellen, ook de hardnekkige variant, kunnen hier niet tegen, breken af en kristalliseren. Vervolgens worden ze afgevoerd als afvalstoffen door je eigen lichaam. Deze vetcellen keren niet meer terug. Mocht je toch meer energie (calorieën) tot je nemen, zal het teveel hieraan als vet opgeslagen worden in de nog wel aanwezige vetcellen.

Is cryotherapie voor iedereen geschikt?

De ideale kandidaat voor de Cryo21 is iemand die een redelijk stabiel gewicht heeft, want op die manier is het effect van een behandeling blijvend. Bij ernstig overgewicht wordt aangeraden om eerst het doelgewicht te benaderen, aangezien deze methode niet bedoeld is om groot gewichtsverlies te faciliteren. Er is een aantal situaties waarin cryotherapie wordt afgeraden, namelijk bij:

 • hartkwalen
 • huidaandoeningen en -ontstekingen
 • zwangerschap
 • epilepsie

Mocht je twijfelen of een behandeling voor jou geschikt is, overleg dan eerst met de specialist.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Hoeveel behandelingen er nodig zijn, beoordeelt de specialist op basis van jouw persoonlijke wens en situatie. Veelal is het advies afhankelijk van de conditie van het lichaam, de leeftijd en het doelvan de behandeling. Al na de eerste  behandeling is er zichtbaar resultaat, met een omtrekvermindering van 1 tot 3 centimeter. Dit proces zet in de twee weken na de behandeling door, waarmee je nog meer vetcellen kwijtraakt. Doorgaans worden er voor optimaal resultaat tot zo’n zes behandelingen geadviseerd, met tussenpozen van ongeveer twee weken.

Is cryotherapie veilig?

Dermatologen van Harvard Medical School in de VS hebben langdurig onderzoek naar cryotherapie gedaan, en ondervonden dat de behandelmethode ongevaarlijk is. Een Italiaanse arts ontwikkelde de Cryo21-methode, en testte dit jarenlang voordat hij het op de markt bracht. Onderzoeken hebben aangetoond dat vetcellen weliswaar gevoelig zijn voor kou, maar dat omliggende weefsels geen schade wordt berokkend. Daarnaast verlaten de vetcellen het lichaam op natuurlijke wijze, wat geen nadelige effecten heeft. De methode is daarmee geheel veilig.

Zijn er ook andere toepassingen?

Hoewel de Cryo21 vaak wordt ingezet om vetlaagjes te verminderen, kan het ook goed worden gebruikt voor andere toepassingen. Neem bijvoorbeeld het verbeteren van de huidconditie bij striae. Door de kou worden cellen in de huid (firoblasten) gestimuleerd tot het aanmaken van collageen. Dit stofje zorgt voor een stevigere huid. Omdat de huid ook beter doorbloed raakt, oogt de huid fitter, strakker en egaler. Andere toepassingen:

 • versteviging en versterking van de spieren
 • contourverbetering
 • vermindering van cellulitis
 • lymfedrainage
 • rimpelvermindering
 • huidverjonging
 • vermindering dubbele kin