fbpx

'Oedeem was een enorme tegenvaller'

oedeem

Het verhaal van... Laura (43): 'Een paar jaar geleden stond mijn leven ineens op zijn kop. Er werd borstkanker bij me geconstateerd. Kort daarvoor had ik een knobbeltje in mijn borst ontdekt toen ik onder de douche stond. Natuurlijk was ik erg geschrokken, en tot mijn verdriet moest mijn borst verwijderd worden. Ook was er bestraling en chemotherapie nodig. Met behulp van mijn lieve vrienden en familie sloeg ik me door de heftige behandelingen heen, en werd ik uiteindelijk genezen verklaard.'

Op tijd erbij

'Al die ellendige behandelingen waren achter de rug, en ik was zo blij dat ik weer kon werken aan sterk worden. Ik verwachtte dat alles binnenkort weer bij het oude zou zijn. Maar spoel een jaar door, en ik begon wat last van mijn arm te krijgen. Toch kon ik niet helemaal achterhalen wat het was. Ook werd mijn arm wat dikker. Na kanker ben ik een stuk alerter en voorzichtiger op mijn lichaam, ik wil er op tijd bij zijn als er iets speelt.'

Lymfoedeem

'Daarom ging ik naar de huisarts zodat ik om opheldering kon vragen. De huisarts verwees me door naar een dermatoloog. Daar bleek het dat ik last had van lymfoedeem. De dermatoloog legde uit dat met de borstamputatie ook een aantal lymfeklieren waren verwijderd, en dat kankerbehandelingen de lymfeklieren überhaupt kunnen schaden. Dat betekent dat de kans op oedeem na kanker een stuk hoger is. Daar baalde ik natuurlijk enorm van. Zeker na die ingrijpende medische mallemolen zag ik er tegenop weer allerlei behandelingen aan te moeten gaan.'

Oedeem kan enorm vervelend zijn.

Tegenvaller verwerken

'Die tegenvaller moest ik even verwerken. Ik maakte me ook druk dat ik een elastische kous moest dragen. Niet dat het iets is om voor te schamen, maar ik vind het gewoon niet erg mooi en voel me er niet zo prettig bij. Gelukkig wist mijn dermatoloog dat er verschillende behandelmogelijkheden zijn. Ze gaf me informatie mee om thuis rustig te bekijken, en zo stuitte ik op de Cryo21-behandeling. Dat greep mijn aandacht, en zodoende heb ik een afspraak gemaakt bij de huidtherapeut.'

De Cryo21-behandeling

'De huidtherapeut legde me uit hoe de behandeling met de Cryo21 in zijn werk zou gaan. Ook stelde ze me gerust, het zou totaal niet pijnlijk zijn. Dat was ook wat mij aansprak aan deze behandeling, want pijn had ik genoeg geleden. Ze zette de kop op mijn arm en legde uit dat door deze behandeling de afvoer van vocht en afvalstoffen wordt gestimuleerd. In feite worden de kapotte vetcellen, samen met het vocht, door het lichaam opgeruimd.'

Ontspannen en effectief

'Ik heb de behandeling ervaren als zeer ontspannend, en dat vond ik enorm prettig. Ik was bang voor een pijnlijke en intensieve behandeling, maar dat bleek niet het geval. De therapeut had al verteld dat ik meteen na de behandeling niet direct resultaat zou zien, maar dat na verloop van de dagen dit zichtbaarder zou zijn. Dat bleek ook het geval. Mijn arm werd slanker, beweeglijker en een stuk minder stram. Het heeft me enorm goed gedaan dat ik op deze ontspannen en effectieve manier me weer beter kon voelen!'